BILA MEMBACA AL-FATIHAH TIBA-TIBA MENGUAP KETIKA SOLAT, MAKA PERLU ULANG BALIK AYAT YANG TERGANGGU ITU -INI PENJELASAN DARI USTAZ. [ BACA DAN SEBARKAN UNTUK PENGETAHUAN BERSAMA ]

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Assalamualaikum Warahmatullahi WabarakatuhSegala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Apabila sedang memb @ ca surah al-Fatihah & tiba2 menguap mak @ perlu ulang balik ayat yg terganggu semasa menguap. ini ker @ na sebutan ketika mengu @ p tadi telah lari dari sebutan yg betul. Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Menguap adalah daripada syaitan.

Maka apabila seseorang daripada kalian menguap, tahanlah sedaya mungkin kerana sesungguhnya apabila seseorang kalian menguap sambil berbunyi ‘Haaa’, maka ketawalah syaitan.” (Hadis Riwayat Bukhari)Jika tidak dapat menahan diri daripada menguap, maka tutuplah mulut dengan tangan dan berusaha tidak mengeluarkan sebarang bunyi.

Ini berdasarkan hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Jika seseorang kalian menguap, maka tutuplah mulut dengan tangannya kerana sesungguhnya syaitan masuk (ke dalam mulut yang terbuka).”

(Hadis Riwayat Muslim)

Demikian sahaja yang boleh saya sampaikan, sebelum itu saya mohon maaf kepada pembaca sekiranya apa yang saya sehingga ini ada sedikit kesalahan atau sebagainya, Saya ini hanya manusia biasa yang tidak luput dari kesalahan “.Hukum Menguap Ketika Baca Al-Fatihah Dalam Solat – Ustaz Azhar Idrus

Semoga artikal ini memberi manfaat untuk anda semua. Wallahu a’lam

sumber: tvceramah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *