“Kalau Nampak Kawan Jalan Laju, Panggil 3 Kali. Kalau Tak Jawab, Jangan Ikut Dia”: Lelaki ini Kongsi Pengalaman & Petua Hiking Atau Masuk Hutan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Hutan, kawasan yang penuh dengan misteri. Apabila masuk ke kawasan asing itu, bukan makanan dan tempat tidur sahaja yang perlu difikirkan, malah banyak lagi.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Seorang pengguna Twitter yang menggunakan nama Dr. SiD²³ berkongsi pengalaman dan juga petua-petua masuk hutan menerusi beberapa siri tweet.

Nasihat aku kalau nak masuk hutan/hiking. Jangan cakap besar, jaga mulut, baca doa sebelum masuk. Ayat kursi semua.” tulis beliau memulakan siri tweet itu.

Menurut Dr. SiD²³, pelbagai pengalaman yang pernah ditempuhinya ketika bekerja sebagai renjer hutan satu ketika dahulu.

Aku dulu kerja renjer hutan. Banyak benda aku dah alami, banyak pantang larang org tua ajar. Dengar boleh, percaya jangan. Tapi berhati hati.” tulisnya.

Kalau Nampak Kawan Lalu Laju, Panggil 3 kali..
Kalau Dengar Bunyi Pelik, Jangan Gatal Tegur ‘Bunyi Apa tu?’

Apa Nak Buat Kalau Sesat

Ada Pakcik Tegur, ‘Jangan Lalu Bawah Ranting Bengkok’


Kena Pandai Bezakan Bunyi Sunyi Hutan Dengan ‘Sunyi Betul’


Bawa Pisau Kalau Tak Biasa Masuk Hutan
Tips Pasang Khemah
Ketika ditanya oleh seorang pengguna Twitter tentang petua untuk pasang Khemah, Dr. SiD berkata khemah elok dipasang di kawasan berdekatan sungai dan letak belerang di sekeliling untuk halau binatang.


Jangan Buang Sampah Rata-Rata!


Bagi yang ingin mengetahui lanjut tentang tered ilmu masuk hutan ini, boleh ikuti Twitter beliau, Dr. SiD di pautan https://twitter.com/Tsgxy_. Di saat artikel ini ditulis, beliau masih lagi aktif memberikan petua-petua masuk hutan seperti ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *