Percaya atau tidak, WANITA Ini Dulunya Merupakan Seorang JURURAWAT Kini Bergelar JUTAWAN MUDA!!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Berniaga adalah suatu kegiatan ekonomi yang amat dianjurkan Islam kepada umatnya kerana aktiviti perniagaan menjanjikan hasil pulangan berlipat ganda kepada peniaga yang berusaha bersungguh-sungguh. Rasulullah juga seorang peniaga dan telah menawan hati ramai orang dengan cara Baginda berniaga.

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Dengan keuntungan perniagaan, kita boleh salurkannya untuk sedekah, waqaf, zakat dan juga membantu memberi peluang pekerjaan yang baik kepada orang lain. Berniaga juga sebenarnya satu cara untuk kita memperkenalkan Islam kepada orang lain.

Salah satu ciri usahawan berjaya adalah berani bertindak. Tapi bukan sebarangan tindakan, sebab tanpa strategi dan perancangan yang mantap apa juga perniagaan pun boleh runtuh dalam masa singkat. Namun, kisah kejayaan yang dikongsikan wanita muda ini nyata membuka mata ramai pihak terutamanya golongan wanita yang mahu meraih pendapatan sendiri selain meringankan beban suami.

 

Percaya atau tidak, Aifa Azlan yang berasal dari Kota Bharu, Kelantan dan dulunya merupakan seorang jururawat kini mampu bergelar jutawan menerusi produk minuman detoks Aijuice Dossier dan produk lipstik Sistho. Khabarnya, usahawan ini juga memiliki sebuah butik di Kuantan, Pahang. Tahniah Aifa kerana mencipta sebuah lagi kisah inspirasi buat semua wanita di Malaysia.
=====================
Tulis Aifa menerusi Facebooknya,

“Aku sedar diri. Aku ni kaki shopping. Boros pulak tu. Sebab tu walau pun dulu aku ni nurse bergaji RM 2600 sebulan tetap jadi dropship.
RM 2600 sebulan? Bukan tak bersyukur. Tapi memang tak cukup. Sewa bilik je pun dah RM300. Kereta masa tu aku rembat kereta suami aku je. Myvi merah legend dia tu. Save la sikit duit aku. Tapi tak save jugak. Masa kerja dekat Ampang, aku makan dekat kedai setiap hari. Nak ke kedai kena isi minyak kereta.
Lepas tu dah makan, gedik nak cuci mata dekat Pavilion. Nak ke Pavi ada pula tol. Masyallah ingat RM 2600 cukup? Nak bagi dekat mak ayah lagi. Menangis aku depan ATM setiap kali tengok balance duit aku bila hujung bulan.

That’s why aku nekad buat bisnes. Biar lah orang cakap apa pun ku teruskan jua selfie dengan produk jualanku. Masa tu aku selalu cakap dalam hati aku, nak berjaya kena kuat! Before umur 30 tahun aku kena resign kerja. Aku tak minat jadi nurse!

Tuhan dengar doa aku. Di usia 25 tahun, servis tak sampai 2 tahun aku nekad untuk resign. Before resign aku dah tengok cashflow dalam akaun bank aku selama 6 bulan. Kalau gaji kerja hakiki aku RM 2600 sebulan tapi side income aku pula lebih RM 100k sebulan kau rasa better pilih fokus yang mana?

 

Kata DAO nak resign pastikan pendapatan kita dalam bisnes 5x ganda dari gaji hakiki kita. That’s why aku pilih resign kerja dan fokus buat bisnes. Syukur alhamdulillah. Berhenti je kerja Tuhan permudahkan urusan aku keluarkan produk sendiri yang diberi nama Aijuice Dossier. Dan untuk tahun pertama sales untuk AD sahaja more than 1 million.

Untuk produk terbaru Sistho, iaitu produk gabungan aku dan Kak Long aku dalam masa 2 bulan kami dah restock 70k pieces sistho lipmatte. Ni tunggu foundation pula siap. Memang kali ni saya nak berkongsi rezeki dengan lebih ramai orang di luar sana.
Tapi tu laaa tak sangka dari seorang dropship kini aku dah berjaya bina empayar bisnes sendiri. Kalau dulu kerja hakiki aku ialah jururawat sekarang aku CEO kepada Aifira Sdn Bhd.”
=====================

Meskipun kini Aifa sedang hamil namun wanita hebat ini tetap gigih mempromosikan produk jualannya menerusi media sosial. Hendak berjaya bukan mudah, dalam keadaan sakit pun masih komited merencana strategi demi kehidupan yang lebih baik. Syabas diucapkan!

 

Berniaga adalah suatu kegiatan ekonomi yang amat dianjurkan Islam kepada umatnya kerana aktiviti perniagaan menjanjikan hasil pulangan berlipat ganda kepada peniaga yang berusaha bersungguh-sungguh. Rasulullah juga seorang peniaga dan telah menawan hati ramai orang dengan cara Baginda berniaga.

Rasulullah merupakan ahli perniagaan yang hebat. Pada suatu ketika di waktu berniaga, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan lain dalam rombongan yang sama.

Oleh kerana kehebatan Rasulullah saw dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) ketika berumur 25 tahun.

9 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Ingin tahu cara Rasulullah berniaga, teruskanlah membaca.

1. Tidak Pernah Berdebat

Rasulullah dahulu ketika berniaga tidak pernah menyakiti hati peniaga lain. Hal ini diakui oleh mereka yang pernah berurusan dengan Baginda SAW sebelum Baginda diangkat menjadi rasul lagi.

Dalam satu peristiwa, seorang peniaga bernama Saib bin Ali Saib datang menemui Rasulullah SAW. Melihat Saib datang, Rasulullah berkata, “Mari, mari. Selamat datang saudara saya, dan rakan niaga saya yang tidak pernah bertengkar,” kata Rasulullah.

Saib membalas dengan berkata, “Kita tidak pernah bertengkar sebab tuan peniaga yang sentiasa lurus dan tepat dengan kiraan.”

2. Teknik Menjual Yang Unik

Mengikut riwayat, Nabi menjual barang-barang Baginda tidak seperti diamalkan oleh kebanyakan peniaga atau lain-lain saudagar ketika itu. Baik peniaga Arab atau pun bukan Arab.

Biasanya para peniaga kebanyakannya mereka menjual barang-barang dagangan mereka dengan meletakkan harga yang setinggi mungkin. Tetapi Nabi menjualnya dengan cara memberitahu harga pokok dan meminta para pelanggan atau pembeli membayar berapa harga yang mereka kehendaki.

Dengan cara ini pembeli merasa puas dan senang hati kerana mereka merasa tidak tertipu oleh peniaga. Lalu mereka membeli dengan larisnya sehingga barang-barang Nabi paling laku dan cepat habis berbanding rakan-rakan Baginda yang lain.

Selain itu Nabi juga mengambil sikap menjual pada harga modal apabila si pembelinya seorang yang benar-benar miskin tetapi sangat memerlukan barang itu.

Baginda amat bertimbang rasa dan amat pengasihan belas kepada sesama manusia.

3. Sentiasa Senyum

Satu lagi daya penarik yang luar biasa yang telah menarik para pembeli untuk mendekati barang-barang Nabi ialah sikap dan wajah Baginda semasa berjualan itu.

Selaku seorang insan yang sedia dijadikan Allah berwajah kacak menawan dan gemar melemparkan senyuman kepada orang, maka Nabi telah menggunakan kelebihan yang dikurniakan oleh Allah kepada Baginda itu.

Dengan wajah yang manis dan menawan dihiasi pula dengan senyuman yang manis, pastilah keindahan dan keelokan yang terpancar di wajah seseorang itu semakin bertambah.

Walaupun tutur kata tidak seberapa, tetapi para pelanggan tetap menggemari orang yang berwajah manis dan selalu memberi senyuman kepada orang.

4. Jujur

Baginda bersabda, “Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Dalam konteks ini, kejujuran ditekankan kerana kejujuran merupakan antara elemen terpenting dalam perniagaan.

Ketika kita berbincang mengenai perniagaan seorang Muslim, kita sebenarnya sedang membincangkan satu konsep perniagaan yang membangunkan hubungan kepercayaan di antara peniaga dan pelanggan, dan piawaian ini tidak boleh dicapai dengan adanya dusta dan penipuan.

Pada suatu hari, Rasulullah berjalan-jalan di kawasan pasar bandar Madinah. Baginda lalu di hadapan seorang peniaga yang menjual buah-buahan yang dilonggok-longgokkan.

Rasulullah memeriksa buah-buahan itu dengan memasukkan tangannya ke dalam satu longgokan. Kemudian Rasulullah menarik tangannya keluar dan menunjukkan jarinya yang basah kepada peniaga itu. “Apa ini saudara ?” tanya Rasulullah.

“Terkena hujan, tuan,” kata peniaga itu. “Mengapa saudara tidak letakkan buah-buahan yang basah itu di sebelah atas supaya orang dapat melihatnya ?” kata Rasulullah.

Kemudian Baginda berkata lagi, “Barang siapa menipu, dia bukan pengikut saya.”

5. Tidak Bersumpah Palsu

Dengan tegas, Rasulullah SAW mengecam amalan perdagangan yang dipenuhi tipu daya.

Apalagi sampai bersumpah palsu, mengandungi unsur riba atau berbisnes di pasar gelap. Sebab, model menjalankan bisnes seperti itu tak saja merugikan orang lain, tapi juga membuat perniagaan yang dijalankan tidak lancar.

Hal itu sebagaimana ditegaskan Rasulullah SAW dalam sebuah hadis, “Penjual dan pembeli memiliki hak pilih selama belum berpisah.

Apabila mereka jujur dan mahu menerangkan (keadaan barang), mereka akan mendapat berkat dalam jual-beli mereka. Dan jika mereka bohong dan menutupi (cacat barang) akan dihapuskan keberkatan jual-beli mereka.” (HR. Muslim)

Rasulullah SAW mengajarkan kepada para sahabat untuk tidak melakukan sumpah, selain mengakibatkan kehilangan berkatnya.

6. Lemah Lembut

Baginda Rasulullah SAW sentiasa mengamalkan sikap baik hati dan lemah lembut ketika menjalankan perniagaan.

Jabir telah meriwayatkan bahawa Rasulullah telah bersabda yang bermaksud: “Allah SWT mencucuri rahmat kepada orang yang berbuat baik ketika ia berjual, ketika ia membeli dan ketika ia membuat tuntutan.”

7. Bukan Mengejar Harta Semata-mata

Rasulullah SAW bekerja keras mencari penghidupan yang halal. Baginda menjalankan perniagaan bukan sahaja untuk menyara kehidupan Baginda tetapi juga untuk mengukuhkan potensi Baginda agar orang yang kaya tampil ke hadapan untuk menghulur modal mereka untuk digunakan oleh Baginda bagi tujuan perniagaan.

Muamalah seperti ini amat digalakkan oleh Islam kerana terdapatnya unsur bantu membantu di kalangan mereka yang berada dan tidak berada.

Firman Allah SWT dalam surah Al Ma’idah ayat 2: Bermaksud: “Dan hendaklah kamu bantu membantu dalam perkara-perkara kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu sekali-kali bantu membantu dalam perkara-perkara kejahatan dan permusuhan.”

8. Fasih Tutur Kata

Rasulullah SAW merupakan seorang yang mempunyai kefasihan dalam tutur katanya. Tutur katanya lembut, lunak didengar, tidak pernah berbohong dan sentiasa jujur.

Oleh itu, tidak hairanlah apabila Baginda mengendalikan perniagaan harta Khadijah, Baginda memperoleh keuntungan yang banyak.

Terdapat sebuah hadis yang menceritakan kefasihan Baginda yang telah diriwayatkan oleh Al-Tarmizi dari Syaidatina Aishah, bermaksud:

“Adalah Rasulullah berkata-kata dengan perkataan yang terang serta jelas lagi tegas, dapat difahami oleh setiap orang yang mendengarnya (duduk bersama Baginda).

9. Keuntungan Maksimum Adalah Mungkin

Walaupun ada ustaz (penceramah) yang mengatakan untung hanya boleh diambil sekitar 30% sahaja, namun kata-kata Rasulullah SAW lebih utama untuk kita jadikan pegangan.

Terdapat satu hadis sahih yang menceritakan, seorang sahabat Nabi membeli dua ekor kambing dengan 1 dinar. Kemudian, sahabat itu tadi menjual salah seekor kambing itu dengan harga 1 dinar.

Bermaksud, di tangannya ada seekor lagi kambing dan wang sejumlah 1 dinar. Sahabat itu datang kepada Rasulullah dan kemudian menyatakan apa yang telah beliau lakukan (menjual dengan cara begitu).

Rasulullah tidak berkata apa-apa melainkan mendoakan agar sahabatnya itu mendapat keberkatan dalam perniagaan yang dilakukannya.

Ada lagi hadis sahih lain riwayat Abu Daud di mana Rasulullah ditanya mengapa tidak ditetapkan keuntungan maksimum (kawal kadar keuntungan). Lantas Rasulullah menyatakan, itu adalah satu ‘kezaliman’ untuk para peniaga.

Daripada 2 contoh di atas berasaskan dalil yang sahih, kita dapati tidak mengapa kita menaikkan keuntungan sesuatu jualan produk sehingga 100%.

Cuma yang dilarang adalah menyorokkan barangan keperluan asasi manusia pada ketika permintaan mendadak, dan dijual kembali apabila harganya dinaikkan.

Ataupun apabila pihak pemimpin (kerajaan) menetapkan sesuatu perkara, maka kita wajib mematuhinya.

Oleh itu, marilah kita contoh cara-cara bisnes Rasulullah SAW, yakni akan memperoleh pahala kerana mengikut sunnah Baginda.

Sumber Foto : http://instagram.com/aifaasyikin

Sumber :
http://www.nona.my/tetap-selfie-dengan-produk-jualan-tanpa-hirau-cakap-cakap-orang-wanita-muda-ini-akhirnya-bergelar-pengusaha-kosmetik-berjaya/
https://www.thevocket.com/9-cara-rasulullah-berniaga-yang-boleh-kita-contohi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *