Kucing tengah bercakaran..!! Allahu! Saat azan berkumandang, lihat apa tingkah laku kucing2 ini.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ringkasan Video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Join Group Koleksi Kata Hikmah
Kami Sokong Ustaz Ebit Lew

Sesungguhnya mahasuci Allah yang menguruskan sekalian alam. Haiwan2 juga merupakan makhluk Allah s.w.t. Jadi mereka juga memahami tentang keagungan pencipta mereka. Mereka juga mengetahui dengan cara mereka sendiri untuk bagaimana menghormati panggilan Azan.…

Dalam situasi ini, anda lihat lah sendiri bagaimana dua ekor kucing yang sedang berkelahi ini apabila terdengarnya panggilan azan. Ini secara tak langsung bagaimana Allah menghantar makhluknya dengan berkelahi itu sebagai asbab untuk memberi pengajaran kepada kita.

Saksikan lah dan berfikir lah. Selama ini kita terlalu leka sehingga mengabaikan seruan azan. Video ini bukan semata – mata mahu menunjuk kan tentan g 2 ekor kucing. Tapi sebagai satu pengajaran.…

 

Wallahu a’lam.

Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari.

Kebanyakan orang berfikir hanya pesakit kencing manis mempunyai kadar gula yang tinggi dan perlu mengawal dan berhati-hati dengan jenis makanan yang diambil. Namun, tidaklah sebegitu. Setiap orang boleh mengalami ini dan mungkin tidak melihat bahaya yang sedang berlaku pada saraf, saluran darah, dan organ badan.

Bagi mengelakkan komplikasi, ini adalah penting untuk mengenali tanda-tanda membimbangkan dan mengambil langkah yang sesuai.

Berhati-Hati Anda Mungkin Tak Sedar Inilah 12 Tanda-Tanda Anda Mengambil Banyak Gula Dalam Sehari.

Kelaparan berterusan

Kandungan gula yang tinggi dalam darah menghalang glukosa memasuki sel-sel. Akibatnya, badan tidak menerima tenaga dan meminta makanan lagi dan lagi.…[Like / Follow page ‘Informasi dan Tauladan‘ di Facebook]

Penyebab keletihan

Kandungan gula yang tinggi dalam darah, badan tidak mampu untuk menyimpan dan menyerap glukosa dengan betul. Tenaga digunakan tidak cekap, dan sel-sel badan tidak menerima bahan api yang mereka perlukan. Semua ini membuat anda rasa letih tanpa sebab.

Kerap membuang air kecil

Jika gula darah terlalu tinggi, buah pinggang tidak boleh menyerap cecair. Oleh itu, badan cuba untuk menyamakan kepekatan glukosa dalam darah dan dalam sel-sel, melarutkan darah dengan cecair intrasel, sekali gus membawa kepekatan glukosa normal. Ini menyebabkan anda kerap membuang air kecil.

Mulut kering, dahaga berlebihan

Mulut kering dan dahaga yang kuat adalah jawapan kepada kehilangan cecair yang teruk. Baan dapat menilai tahap dehidrasi dan menyebabkan dahaga, menghantar isyarat berkaitan ke otak. Sudah tentu, anda tidak boleh menolak untuk minum, tetapi lebih baik jika anda memilih air atau teh tanpa gula.…

Pengurangan berat badan

Dengan tahap glukosa yang tinggi, anda boleh menurunkan berat badan dalam masa yang singkat, walaupun makanan adalah kerap dan mengandungi banyak kalori. Ada beberapa sebab untuk ini:

Kehilangan cecair kerana kerap membuang air kecil membawa kepada tahap cecair yang rendah pada seluruh badan, dan menyebabkan penurunan berat badan.

Jika tahap insulin tidak mencukupi untuk metabolisma glukosa, badan akan bertukar kepada pembakaran lemak.
Satu jumlah yang besar air kencing pada tahap yang tinggi glukosa menjadikan badan menghabiskan lebih banyak kalori. Dengan cara ini, badan cuba untuk “membuang” glukosa yang berlebihan.

Penyakit berjangkit

Jangkitan saluran kencing (UTI) dan jangkitan yis boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Namun lebih kerap mereka ditemui di kalangan wanita yang mempunyai paras gula yang tinggi dan kencing manis. Satu jumlah yang besar gula mewujudkan persekitaran yang baik untuk pembiakan yis dan bakteria.

Kulit kering

Kulit kering boleh dikaitkan dengan tahap gula tinggi pada darah untuk pelbagai sebab:

Kencing berlebihan menyebab badan dihidrasi sehingga tahap yang menyebabkan kulit mula kering.
Masalah kulit adalah tanda aterosklerosis – pengerasan dan penyempitan arteri dan pengurangan seiring peredaran darah – penyakit yang sering berlaku pada pesakit kencing manis.

Saraf yang rosak boleh mengganggu operasi normal kelenjar peluh, dan mereka memberi kesan kepada keseimbangan kulit-air.…

Sukar menumpukan perhatian

Tahap gula tinggi menghalang glukosa memasuki sel-sel otak, sehingga otak mengalami kesukaran untuk mendapatkan tenaga. Ini menjejaskan kelajuan pemikiran dan membuat keputusan.

Penglihatan kabur

Penglihatan kabur juga hasil daripada kesan dehidrasi disebabkan oleh gula yang tinggi dalam darah – ia juga memberi kesan kepada sel-sel mata. Akibatnya, mereka berubah bentuk dan mata kehilangan keupayaan untuk memberi tumpuan betul.

Luka yang lambat sembuh

Ini berlaku disebabkan oleh kerosakan pembuluh darah akibat paras gula yang tinggi. Ini membawa kepada peredaran darah semaki nteruk, terutama pada anggota badan.

Mati pucuk

Kesukaran mengekalkan ereksi juga boleh berlaku terhadap glukosa tinggi dalam darah. Ereksi sihat memerlukan kesihatan saraf, aliran darah yang baik, dan hormon yang betul. Namun lebihan gula dalam darah boleh menjejaskan setiap sistem ini.…

Cepat marah

Menurut kajian, orang dengan gula yang tinggi adalah lebih cemas, marah, dan cenderung kepada kemurungan. Otak bergantung kepada bekalan yang sama glukosa, dan melompat mendadak paras memberikan kesan negatif terhadap tugasnya. Hasilnya, suasana hati kita tiba-tiba menjadi lebih teruk.

Gula juga memberi kesan kepada penyerapan nutrien lain: kromium. Mineral ini diperlukan untuk mengekalkan tahap gula yang stabil dalam darah kerana insulin, yang membersihkan glukosa daripada darah, tidak boleh berfungsi dengan baik tanpanya.

Sumber: Brightside

TAZKIRAH HARI INI

Semoga kita tidak menjadikan hujung ibu jari kita yang lembut itu sebagai pengakibat yang akan menyebabkan seluruh anggota tubuh kita yang lain menanggung azab sengsara di Neraka akibat perbuatan memfitnah, mengumpat, mengaib, mengajarkan sesuatu yang batil, mengungkap kata-kata yang kotor, menyebarkan cerita-cerita yang tidak sahih, serta menyebarkan hadith-hadith palsu.

~ ISTIQOMAH ZIKIR PAGI

fb Ustaz Muhamad Rizal Johari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *